Ik ga op reis en ik laat thuis….

Vakantie is de perfecte tijd om jezelf ruimte te geven. Weer op adem te komen. Bij te tanken. Tijd voor onverwachte inspiratie en avontuur. Gek genoeg voelt vakantie, vooral de eerste dagen, soms helemaal niet zo relaxed. Je bent doodop van een jaar hard werken, de vermoeiende reis en al het regelwerk.

Daar lig je lekker aan het strand. Alle ingrediënten zijn aanwezig om je optimaal vrij te voelen. Maar echt ontspannen lukt niet. Stiekem heb je een hele to do lijst in je hoofd. Je hebt een stapel boeken die uit moet, je wilt dat ene unieke museum bekijken, je wilt nog gaan raften met je kinderen, enz. Schaamteloos nutteloos en vrij zijn lijkt een hele kunst.

En wat blijkt? Juist de kunst om de controle los te laten, schaamteloos te niksen is een belangrijke sleutel voor creativiteit en duurzaam succes. De Amerikaanse hoogleraar Brene Brown kwam dit in haar onderzoek naar succesvolle mensen tegen.

Juist de mensen die hun ‘anders moeten zijn’ en  streven naar perfectie loslaten, kunnen uitkomen bij wat boeddhisten wel noemen: natural perfection. Wat een grap. Je laat de controle los  – en in plaats van chaos ervaar je gek genoeg veel meer ruimte voor stuurmanschap en creativiteit – en dat met meer natuurlijk gemak.

Hoe is dit mogelijk? Waar zit de sleutel? Het is niet moeilijk in te zien dat als je jezelf minder op je kop zit en vast zet, maar in plaats daarvan ruimte en vertrouwen geeft, dit een heel verschil maakt. Juist door de situatie minder te controleren, ontstaat er ruimte voor meer mogelijkheden. Bedenk maar hoe het zal zijn als jouw baas jou helemaal vertrouwt en de ruimte en tijd geeft om met jouw ideeën te komen en die tot uitvoering te brengen. Voel je het verschil? Voel je je vrijheid, je potentie, je neiging om als vanzelf betekenisvolle dingen tot stand te brengen? Dat kun je dus met jezelf ook doen.

Dus: take a break. Geef jezelf eens vrij van je dagelijkse hard werken mentaliteit. Laat je perfectionisme thuis en neem een echte vakantie. Geef jezelf alle tijd en ruimte waarin je niets van jezelf hoeft maar alles mag. Signaleer wanneer je jezelf iets dwangmatig oplegt. Vraag jezelf af: moet dit echt, heb ik er zin in? Ga de dag eens in zonder vaste doelen en programma’s die je perse moet ‘afvinken’. Geef jezelf het vertrouwen dat wat je ook doet goed is.

Dit zal in het begin misschien onwennig zijn. Voel je je in het begin rusteloos, onbestemd of ronduit vervelend? Geef dat maar de ruimte, vertrouw jezelf ook op dat punt, precies zoals je bent. Zonder het verder te problematiseren.

En dan zul je soms zomaar ‘natural perfection’ opmerken.  Dat je je ‘opeens’ zonder aanleiding vrij en op je gemak voelt. Dat je ‘ineens’ een goed idee invalt, terwijl je aan het vliegeren bent met de kinderen. Of dat je je ‘ineens’ zo krachtig en verbonden voelt, terwijl je berg opklimt. Of dat je ‘zomaar’ met een enkele simpele opmerking een gespannen gezinssituatie ontspant.

Vakantie blijkt een ideale tijd voor ‘natural perfection’. Omdat je jezelf de ruimte geeft.

P.S. Wil je de inspirerende TED-Talk van Brene Brown bekijken?: Brene Brown: The power of vulnerability