Mis jij jouw gouden moment?

‘Ik ben ervan overtuigd dat elk moment ons de kans biedt de loop van ons leven te wijzigen (…), onszelf opnieuw te orienteren. Elk moment biedt ons de gelegenheid – hoe slecht we ons ook voelen – om diepe rust en kalmte te ervaren. Een levensveranderende ervaring heeft niet veel tijd nodig: die kost niet meer dan één moment’ – Martin Boroson

Heb je ook een druk en vol leven? En heb je soms ook het idee dat het leven keihard doorraast en jij alsmaar van alles ‘moet, moet, moet’? Van je organisatie, je baas, je klanten, die bepalen wat jij moet doen en zelfs hoe en wanneer je dat moet doen? En wellicht doe jij daar zelf ook nog een streng schepje bovenop. Zoiets in de trant van ‘die offerte moet vanavond af, kom op, even de schouders er onder!’

Veel hardwerkende mensen lopen rond met het idee dat ze tijd voor zichzelf zouden willen hebben. Om bijvoorbeeld een retraite te doen. Omdat ze van anderen hebben gehoord hoe fijn of behulpzaam dat voor hen was. Omdat je nu overal leest, in wetenschappelijke publicaties, maar ook in populaire media, hoe goed dit voor je kan werken. Of omdat je gewoon eens even helemaal niets wilt doen. Herkenbaar?

Dan is misschien ook herkenbaar dat je er gewoon niet aan toe komt om het ook werkelijk te doen. Het kost immers tijd en precies die heb je niet. Je overvolle agenda staat het je niet toe, zo lijkt het. Daarmee zijn we dus weer terug bij af: je leven is zo vol dat je niet veel speelruimte voelt om dingen te doen die niet ‘moeten’ maar die je graag zou willen doen. En schaar jij daar tijd voor jezelf ook onder?

Op de keper beschouwd mis je misschien voldoende eigen regie over je (professionele) leven. En vraag je je stiekem – of openlijk – af of jij wel doet wat je werkelijk wilt doen. Je wilt gewoon meer zelf bepalen. Eigenlijk ben je op dit moment vooral toe aan een time-out, een pauze. En dat is een heel adequaat antwoord op je onvrede!

Want juist een moment van pauze, een retraite, letterlijk ‘je terugtrekken’ kan je helpen om weer de regie te pakken! Hoe werkt dat? In het kort: door de boel even de boel te laten maak je letterlijk een breuk met je automatische piloot. Je zet figuurlijk een stok in de rivier – jij gaat stil staan – terwijl de rivier doorstroomt. Je ontspant en komt tot rust. En dat op zich is al heerlijk en doet je goed.

Maar daardoor ontstaat er ook ruimte om in contact te komen met NU. Het gouden moment van ons leven. Daar waar je leven zich werkelijk afspeelt. Je voelt weer verbinding met jezelf en wat er in en om je speelt. Een fundamentele ‘touch base’.

In die verbinding met jezelf krijg je informatie, inzichten over hoe het met je is en nieuwe inspiratie voor wat je echt zou willen. Dit is een vruchtbare basis voor je handelen, voor nieuw creatief gedrag. Zoals wel wordt gezegd: door beoefening van mindfulness en meditatie leer je je geest en daarmee jezelf aansturen zoals een vaardige ruiter zijn paard. Kortom, een retraite is heel nuttig. En dat hebben veel succesvolle professionals inmiddels ontdekt.