Ontdek ook het geheim van niet-doen
Heb jij ook wel eens het gevoel dat je zo ontzettend hard aan het rennen bent? Dat je steeds op weg bent. Van A naar B(eter). Dat je stiekem uit kijkt naar het moment dat je meer rust hebt, naar het moment dat je het werk doet dat je echt wilt, dat je werk-privé meer in balans is. Merk je dat je jezelf (en je omgeving) belooft: nog even en dan wordt het echt beter….
Tijdens Re-treat now! nodigde ik de deelnemers uit om elk streven naar beter en anders, elk onderweg zijn, los te laten. Boeddhisten noemen dit ook wel voorbij elke hoop en vrees. Dus voorbij de hoop dat het beter wordt en voorbij de vrees dat het nooit beter zal worden. En ja, als je dat dan werkelijk doet, dan valt het stil. We zeggen vaak dat we rust zoeken, maar als het dan gebeurt dan kan dit voor onze dagelijkse geest een behoorlijk ontregelende situatie zijn.
Onze geest is een doener. Die wil dingen ondernemen, verbeteren, veranderen. die wil afleiding. We hebben van nature een voorwaartse drive. We willen ontwikkelen en groeien als mens. En daar zit ook een grote schoonheid en kracht in. Helemaal niets mis mee. Veel van wat wij mensen hebben neergezet zou er niet zijn zonder die krachtige impuls.
Tegelijkertijd: als dit ontwikkelingsstreven onvoldoende verankerd en geworteld is in een stevige basis dan raak je op den duur ver weg van huis. Vervreemd van jezelf en je diepere drijfveren en waarden. Verwijderd van wat jij werkelijk wilt bijdragen aan de wereld. Je bent dan keihard aan het rennen en aan het werk, maar waarom eigenlijk? Is het ambitie, is het hang naar financiële zekerheid, is het idealisme of weet je het eigenlijk niet?
Een krachtige en effectieve manier om op koers te komen en te blijven is regelmatig tijd in te ruimen voor niet-doen. Voor stilte, eenvoud en rust. Ontdek het geheim van niet-doen zelf in 5 praktische tips:
- De eerste stap is eenvoudig en effectief. Benut de ‘verloren’ tijd in de trein of auto naar of van je werk op een plezierige manier. Lees een boek dat je inspireert, zet een luisterboek op of kijk eens zomaar uit het raam. En als je fietst naar je werk, zet ook dan je zintuigen wijd open en geniet wat vaker van de wereld om je heen.
- Bekijk en plan je agenda op zowel korte als lange termijn bewust en boek ook ‘lege tijd’ in. Tijd voor bezinning, reflectie, genieten en gewoon niet-doen. Pareer bezwaren en ‘ja-maar’-gevoelens resoluut. Het is bewezen: regelmatige pauzes dragen bij aan je effectiviteit en plezier.
- Midden in de hectiek van alledag kun je regelmatig micro-pauzes nemen. Dit doe je bijvoorbeeld door je aandacht op je adem te richten en die een paar keer te volgen. Dat kun je ook doen terwijl je in een lang werkoverleg zit, of in een lastig gesprek met een klant. Zo verruim je je perspectief en breek je uit de waan van de dag. Geloof me, dit zal je denkcapaciteit en oplossend vermogen absoluut ten goede komen!
- Zit een collega of je baas je op de hielen dat iets NU meteen gedaan moet worden en voel je je behoorlijk klem gezet? Ga op je handen zitten en reageer niet onmiddellijk. Vraag je eerst af: is het wel jouw taak, is het werkelijk zo urgent en belangrijk of kan het best even wachten? Zo pak je je eigen betrokkenheid en de regie terug.
- Tot slot, heel belangrijk, realiseer je dat je elke dag, elk moment weer opnieuw kunt beginnen met niet-doen. Wees zachtmoedig en vriendelijk naar jezelf als je je volop in de fast-forward aantreft, je weer veel te moe op de bank ligt of je gefrustreerd voelt als het ‘je weer niet gelukt is’. Een flinke dosis humor en relativering zijn hierbij ook onontbeerlijk.