Daar waar je struikelt ligt je schat…

Deze wijze les leerde ik op mijn 19de van een heel wijs en liefdevol mens. Deze les is van onschatbare waarde gebleken op mijn pad. Ik hoor je denken, hoezo ligt mijn schat precies op de plek waar ik onderuit ben gegaan? Ja het lijkt ook een grote paradox.

Op een bepaalde manier is dat het ook. Als we gevallen zijn willen we vaak zo snel mogelijk weer opstaan. Vooral door gaan. Gevoelens van schaamte, ongemak of niet goed genoeg zijn kunnen keihard opkomen op het moment dat je onderuit bent gegaan. Je bent je baan kwijtgeraakt, je zit met een burn-out thuis, je bent een heel dierbaar iemand verloren, je staat op een kruispunt en vraagt je soms stilletjes af wat de precieze zin van het/je leven is, etc.

Soms struikelen we zo hard dat we eenvoudig weg niet snel door kunnen gaan. Plat op de grond worden we gedwongen om stil te staan. Te reflecteren op ons zelf. Ons leven. Op wat van echte waarde is. Op wat er echt toe doet in het leven.

De moeilijke momenten kunnen daarmee een katalysator zijn voor groei en ontwikkeling. Voor een nieuw begin. Voor een nieuwe koers. Voor een nieuwe manier van contact met jezelf en de ander. Voor leven vanuit een verrassend nieuw perspectief. Dat weet ik uit eigen ervaring en zie ik ook bij de mensen die ik coach.

Voor de duidelijkheid, het is zeker geen snel glanzend Tjakka verhaal. Het is enorm glibberig proces van opstaan, opnieuw gevloerd worden, weer opstaan en (soms heel wankel) weer doorgaan. Een proces dat gepaard kan gaan met een fikse dosis angst en pijn en waar je soms volledig de moed verliest.

Wat mij helpt is de gedachte dat we niet alleen zijn op het pad van vallen en weer opstaan. Dat het onlosmakelijk met ons mens zijn is verbonden. Dat velen ons zijn voorgegaan.

Wil je er meer over lezen?

Brené Brown schreef in er een mooi boek over met de beloftevolle titel ‘Sterker dan Ooit – de wijsheid van vallen en opstaan’.

In dit inspirerende filmpje vertelt Brené Brown waarom ze zo gelooft in de schat die verborgen zit in het vallen en weer opstaan.