Wees een ware detective en ontdek je talent!

Regelmatig spreek ik mensen die verzuchten dat ze ‘geen idee’ hebben wat hun bijzonder maakt; wat hun unieke talenten zijn. Ze voelen zicht een ‘Jack of all trades en Master of none’. En daarbij is de frustratie dat hun talent niet optimaal uit de verf komt. Gek genoeg zijn het vaak succesvolle mensen die uitblinken in hun vak. Ergens zitten ze kennelijk zo dicht op het goud, dat ze het over het hoofd zien. Erg jammer, want je talenten kennen is heel bevredigend en ook essentieel om ze optimaal voor je te laten werken.

Een aanwijzing om je talenten op het spoor te komen is om je nieuwsgierigheid z’n werk te laten doen. Je talenten op het spoor komen vraagt een onderzoekende geest en wat doorzettingsvermogen. Als een ware dectective ga je op onderzoek uit….

Wil je weten hoe het zit met jouw talenten? Kom ze op het spoor met de onderstaande 4  tips. 

1) STOP! Neem eens de tijd om jezelf minimaal een week te observeren. Kijk eens naar je eigen situatie alsof je er voor het eerst naar kijkt. Fris en nieuw. Welke onderdelen en aspecten van je werk geven je plezier, energie en lijken bijna als vanzelf te gaan? Wanneer heb je werkelijk het verschil gemaakt? Waar ben je trots op? Deze aspecten wijzen erop dat hier een of meer talenten van jou tot zijn recht komen. En hoe zou je deze nog verder kunnen versterken?

2) Ga op dezelfde manier eens na wat je belemmert om je talenten optimaal in te zetten. Doe ook dit zo onbevangen en geïnteresseerd mogelijk. En neem geen genoegen met je eerste antwoorden. Blijf je eigen vragen (zoals ‘wat belemmert mij precies?’ en: ‘wat kost mij veel energie en waardoor?’) herhalen. Zo kom je onderliggende hickups op het spoor.

3) Je omgeving kan je ook veel input geven. Vaak zien de mensen om je heen talenten en kwaliteiten van jou die voor jezelf minder zichtbaar zijn. Vraag eens twee goede vrienden en twee bevriende collega’s wat jouw grootste talenten en belemmeringen zijn.

4) Om krachtig te excelleren is het belangrijk dat je weet wat je wilt. Doe een brainstorm met jezelf en maak op een A4 een actieplan: wat wil ik eigenlijk precies? hoe, waar en met wie? wat heb ik daarvoor nodig? welke concrete stappen wil ik wanneer zetten? welke investeringen vergt dat en welk inkomen gaat dit opleveren? Wees realistisch in je doelstellingen. Leg de lat vooral niet te hoog. Maak het concreet, zet het in de tijd en vooral: doe het.

En hoe raakt dit thema jou? Ik lees graag jouw reactie op dit artikel.