Waarom relaxed op je doelen afgaan werkt
Via Twitter en Linkedin vlogen de nieuwsbrieven me om de oren met titels als ‘Maak 2013 tot jouw droomjaar’, ‘Stel ook je succesvolle bedrijfsdoelen nu’, etc. Dat zette me aan het denken. Uiteraard moedigen wij mensen ook aan om doelen te stellen. Dat geeft richting en focus. Het maakt je effectiever.
Het gevaar is alleen dat je in je enthousiasme om het vanaf nu ‘echt anders te gaan doen‘ de lat te hoog legt. Voordat je het weet zit je met een giga waslijst aan voornemens en doelen, die je op voorhand al vermoeien…
En dan raken – ondanks je mooie intenties – die doelen en voornemens langzaam maar zeker op de achtergrond. In de zomervakantie spelen ze vaak nog een keer op. Waarna je aan het einde van het jaar mismoedig en met een schuldgevoel constateert dat het je – weer – niet gelukt is. En zo draai je in cirkeltjes rond. Van goede voornemens maken, ze toch weer breken, etc.
Ik hoorde de laatste weken regelmatig mensen zeggen dat ze ronduit een hekel hebben gekregen aan goede voornemens maken, ‘dat ze dat echt niet meer gaan doen’. Daarover mijmerend bedacht ik me: als voornemens – deep down – voortkomen uit een idee dat je jezelf niet goed genoeg vindt, dan is het ook logisch, die weerzin. Niet echt een prettig idee, dat die lijst van voornemens je aanstaart en ongelovig lijkt te zeggen ‘Nou, gaat het je dit jaar dan ein-de-lijk wel lukken?!’.
Dan maar alle voornemens en doelen rücksichtslos over boord kieperen? Nee, want doelen stellen is wel degelijk nuttig. Het kan alleen eenvoudiger en relaxter. De kans dat je daarmee werkelijk een stap gaat zetten neemt toe. Enkele suggesties die je op weg kunnen helpen:
- Essentieel is je houding waarmee je jezelf ‘in het nekvel grijpt’. Bekijk die eens rustig. Ben je stimulerend, vriendelijk, aanmoedigend, uitdagend of bullebak je jezelf als een sergeant naar de eindstreep? Stel je je doelen vanuit een natuurlijk vertrouwen en verlangen om te groeien of is je strenge innerlijke criticus aan het woord die vindt dat het vanaf nu echt beter moet? Onderzoek wijst uit dat een liefdevolle en vriendelijke houding naar ons zelf (met zelfcompassie) een succesfactor is voor persoonlijke ontwikkeling en groei.
- Stel jezelf de vraag: wat is op dit moment echt belangrijk in je leven? Wat wil je centraal stellen dit jaar? Neem de tijd om op deze vraag te broeden. Praat erover met je partner of vrienden. Maak niet een enorme waslijst. Kies een tot twee zaken die je prioriteit wilt geven. Je kunt er vanuit gaan dat wat je bewuste aandacht en ruimte geeft, gaat groeien.
- Stel voor je prioriteitsgebied concrete, praktische en haalbare doelen en sub-doelen. Het SMART-principe (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) kan je hierbij helpen. Een voorbeeld: ‘Stel, je wilt de balans tussen werk en privé verbeteren, dan kun je bijvoorbeeld als subdoel stellen: ‘Op mijn vrije dag check ik mijn werkmail niet meer of niet vaker dan 1 keer per dag’ of: ‘Uiterlijk maart 2013 bespreek ik de werkdruk met mijn baas’.
- Leg je lijstje met doelen en subdoelen weg en bekijk het een paar dagen later met een frisse blik. Schrap dan de doelen waarvan je nu al weet dat je daar niet echt achter staat of die niet realistisch zijn.
- En tot slot: humor en vriendelijkheid zijn je beste vrienden als je er even niets van bakt.Nieuwe gewoontes ontwikkelen kost gewoon tijd. En bedenk, elke dag biedt je weer nieuwe rondes en nieuwe kansen. Daar heb je geen jaarwisseling voor nodig.
Great acts are made up of small deeds ~ Lao Tzu